Brand!

Leestijd 4 minuten

Vandaag een bezoek gebracht aan de Brand bierbrouwerij te Wijlre waarmee mijn visie op een simpele gele rakker, voorgoed veranderd is. Nu moet ik er eerlijkheidshalve gelijk bij vertellen, dat een pilsje, of andersoortig bier, tot voor kort, helemaal niet aan mij besteed was. Ik kwam niet verder dan een Shandy (bier met 7-up voor de jonkies onder ons), maar dat was ook alweer een jaar of 18 geleden….

Gelukkig maar dat ouder en wijzer worden ook zo zijn voordelen heeft. Mijn smaakpapillen durven steeds meer sinds ik ze geleerd heb gewoon alles eens te proberen. En zo ben ik ooit gestart met zoete witte wijn, toen rosé, vervolgens over naar rode wijn, naar Kriekbier, om zomaar ineens op een warme zomermiddag met smaak mijn eerste pilske(s) gedronken te hebben (met dank aan Robert en Martine).

En dus, toen pap ineens met het spontane idee kwam om naar een rondleiding in de bierbrouwerij te gaan, kon ik de verleiding niet weerstaan om eens van dichtbij mee te kijken hoe dat er eigenlijk aan toe gaat. En zo geschiedde….

Als echte Limburgse voelde ik me op mijn gemak, tussen de veelal Hollandse toeristen die met ons van een lekker stukje Limburgse vlaai genoten. Een goede bodem voor wat komen zou. Tijdens de rondleiding werd heerlijk en helder uitleg gegeven over het brouwproces. Met respect en een hectoliter ontzag bedenk ik me hoe al generaties lang mannen (en vrouwen) hun brood hebben verdiend met het handmatig schoonmaken van de tientallen gigantische ketels (van buiten EN van binnen!) waar het bier tijdens de productie in verblijft. Gedurende de rondleiding worden we niet alleen visueel en auditief verwend, ook onze reukzin wordt geprikkeld aangezien iedere ruimte ons aangenaam, dan wel onappetijtelijk verrast met telkens een nieuw aroma.
Het uiteindelijke schoonmaken, bottelen en etiketteren van de flessen vind ik persoonlijk het fascinerendste onderdeel. Met een onvoorstelbare snelheid en hoeveelheid, lijken de flesjes over de lopende banden te vliegen, terwijl we slechts één man personeel kunnen ontdekken die het geheel volledig onder controle lijkt te hebben….

Na dit alles ga ik met ‘mijn’ mannen (pap, Marc en Tally) mee naar het Preuflokaal, waar onze zin in een biertje in een sfeervolle setting wordt gestild met een groot glas Pilsener. Hoewel we alle vier de ietsje bittere smaak van het Brand bier minder kunnen waarderen, de heerlijke nootjes op tafel maken alweer veel goed! Na nog geproefd te hebben van de Up, Imperator en een glas DubbelBock, is het tijd om naar onze BOB’s te waggelen….

Weer een onvergetelijke ervaring rijker…dankjewel pap! 6 augustus 2010

Aanmelden

Wil je ook op de hoogte gehouden worden van de laatste blogs, schrijf je dan hieronder in.