Tallinn en Helsinki

Leestijd 22 minuten

Soms zeggen foto’s meer dan duizend woorden. Dus laat ik me bij deze blog eens wat meer uitdrukken in foto’s. Wat een fantastische stad was Tallinn en hoe prachtig was Helsinki (met name Suomenlinna).

Onderweg naar Tallinn zien we weer vele ooievaars, en nu zelfs in een nest!

Eenmaal aangekomen in Tallinn maken we gelijk weer gebruik van de electrische steps. Je betaald er 14 cent per minuut voor in Tallinn (dit verschilt per stad en per aanbieder). Dat is goed te doen dus. Na een half uur steppen ben je ook wel toe aan lopen ;)


Zoek Lora ;)

Deze keer logeren we in een hostel. The Knight house om precies te zijn. Het voordeel van een hostel is dat je er veel makkelijker contact maakt met andere reizigers. Dat doen we hier dan ook. Zo speelt Julian nog een potje schaak tegen een landgenoot en kletsen we nog wat met een Fransman die een paar nachten verblijft. 

Tallinn blijkt een super stad, ik zou er zo willen wonen!! Ons hostel ligt in de Old Town en dat is een heel sprookjesachtig en prachtig gerenoveerd/behouden deel van de stad. Het is er zeer sfeervol en rustig, gezellig met overal terrasjes, en omgeven door de originele stadsmuren voelt het er ook veilig. Door de hoogte verschillen zijn er meerdere prachtige uitzichtplaatsen...en dan ook nog eens zoveel vriendelijke mensen in de stad! Ik moet erbij zeggen dat we wel enorm boffen met het prachtige weer en uitblijven van toeristen waardoor het een werkelijk ideale stad lijkt te zijn. Oud en modern subtiel in elkaar verweven. Loop je uit de Old Town, dan loop je zo een moderne shoppingmall in, waar je ook bent. En dat zijn geen giga amerikaanse malls, maar ook weer gezellige overzichtelijke kleine malls, maar wel van alle luxe voorzien. 

Onze ' hostel straat'...midden in de Old Town

Ons buur-buurhuis...wat een prachtige kleur!


De oude stadsmuur hebben we beklommen van waaruit vele mooie uitzichten over de stad. Ook staan er nog originele torens en dalen we af naar het ondergrondse gangenstelsel dat ook nog in tact is. De grote ronde toren is de "Kiek in de Kök'. Daarin waren o.a. akelig realistische martelwerktuigen uit de middeleeuwen te 'bewonderen'. 


Een van de prachtige uitzichten


We brachten ook een bezoek aan de plaatselijke markt, heerlijk om even tussen de lokals door te struinen, en wat een prachtige kleuren wederom en het rook er ook super lekker!


Op een half uurtje met de bus vanuit Tallinn, vinden we deze verfrissende Jägalawaterval!


De Old Town


Buiten de Old town is het ook prettig om te wandelen. Er zijn meerdere kunstobjecten te vinden...in welke vorm dan ook:


Container art aan het strand


Statige kunst


Vliegende ku(n)st ;)


Ook het eten is soms een klein kunstwerk maar in ieder geval is alles er even smakelijk!


Sushitaart!


De Alexander Nevski-kathedraal schuin achter ons hostel in de Old Town


Tegenover de prachtige kathedraal staat het Toompea Loss, een prachtige burcht waar je hier maar een deel van ziet. Het fungeert o.a.  als parlementsgebouw. 


De stadsmuur van de achterkant gezien..


Uitzicht op het vrijheidsplein


Dit is wat de kids van Tallinn vinden ;)
(van mij krijgt de stad ook minstens twee thumbs up!)


Nog een impressie van de Old Town, allemaal even sfeervol..mocht je erheen gaan, let dan wel op de prijzen. Die verschillen nogal. Als je even de hoek om loopt betaal je aanzienlijk minder maar zit je dan ook niet in dezelfde sfeer natuurlijk...


Onze laatste avond op de markt in Old Town

En nu lijkt het wellicht alsof we alleen maar op het terras gezeten hebben, maar dat is niet waar natuurlijk. Zo hebben we ook nog een super coole roomescape gedaan, in Harry Potter theme. Een echte aanrader! Verkleed in stijl wisten we met z'n 3-en (Lora mocht wachten in de kantine), in 48 minuten te ontsnappen. Vol met unieke en onverwachtte elementen echt een aanrader! Klik hier voor de link naar Noclue Tallin

Daarnaast zijn we nog een potje gaan midgetgolven, maar dan anders dan anders. Onder het vrijheidsplein ligt een unieke baan, erg leuk voor kinderen, al moet ik erbij zeggen dat er twee banen bij zaten die Lora de stuipen op het lijfje jaagden. Dus wellicht even vooruit kijken. De banen zitten allemaal vol met technische snufjes, dus erg leuk gedaan. Alleen de laatste hole 18, is een tegenvaller. Er gebeurt niets als je de bal put, behalve dat er een vreemd filmpje wordt afgespeeld dan...beetje anticlimax, maar verder zeer vermakelijk voor gezinnen met kinderen! Wil je een keer gaan, klik dan hier


Nog een laatste foto dan uit Tallinn. De sprookjesachtige stad waar ik zeker nog wel eens naar terug wil gaan!

Op naar Finland dus...we maken de oversteek met de boot. Eenmaal op de parkeerplaats bij de haven willen we een Uber taxi regelen naar onze volgende Airbnb locatie. 
Echter de hele tijd als we een taxi besteld hebben, komt er na een paar minuten een bericht dat de chauffeur geweigerd heeft. Dat is vreemd, en zo zijn we het zeker niet gewend met de Bolt in Tallinn. Maar uiteindelijk na drie pogingen komt dan toch gelukkig een uitermate vriendelijk taxi chauffeur ons ophalen. Hij spreekt goed Engels en dus vraag ik hem alles wat ik wil weten en leg hem dan tevens uit, dat we eerst de sleutels nog moeten ophalen van het appartement. Ik vraag of hij dan daar even kan wachten en dan daarna door kan rijden naar het appartement dat 350 meter verder ligt. Normaal zouden we natuurlijk gewoon lopen maar nu met alle koffers in de achterbak lijkt dit wel een simpelere oplossing. De sleutel moet ik ophalen bij een kebap zaak?

Oke, vreemd, maar het zal wel. Ik meld me bij de bar en daar krijg ik zonder een woord een plastic doosje in mijn handen geduwd. In de doos zitten wel 20 witte enveloppen met allemaal slechts een paar woorden erop. "View", "Balkony" of gewoon een naam, ik vind het maar vreemd. Ik zoek of er voor mij iets logisch tussen zit en kom een envelop tegen met enkel: Stephanie erop. Er staat nog iets in het Fins onder maar dat kan ik niet lezen. Ik ga er maar vanuit dat dit hem is, en anders komen we hier wel tereug dacht ik nog...

Zonder iets te zeggen loop ik maar weer naar buiten aangezien niemand verder om kijkt. Terug naar de taxi die ons vervolgens naar ons nieuwe adres rijdt. In de envelop zit 1 sleutel, maar op de sleutel staat een hele andere code dan ik zou verwachten. Wij moeten in appartement 29 E zijn en hier staat 25B op. Vreemd...hardop denkend vertel ik de chauffeur waar mijn twijfel in zit of ik wel de juiste sleutel heb...hij vindt het ook vreemd en stapt mee uit als we er eenmaal zijn. De sleutel is anders dan bij ons en ik weet niet eens waar ik hem precies in moet steken..hahaha..hij neemt het van me over en zegt gelijk dat het niet de juiste sleutel is. Maar we staan bij appartement B nu en moeten volgens Airbnb bij E zijn. De appartementen zijn hier met letters genummerd en in 1 straat liggen dus meerdere blokken. We moeten de hoek omlopen om bij E te komen. Maar ook daar past de sleutel niet helaas...ik snap er niets van en begin al eens te bellen met de verhuurder. Die neemt niet op. 

De aardige chauffeur blijft aan mijn zijde en kijkt mee en past mee in alle sloten die we tegen komen. Dan spreekt hij een bewoonster aan in het Fins die daar net uit appartement B komt lopen. De aardige vrouw denkt gelijk mee en helpt mee. Ik zeg tegen de taxichauffeur dat hij wel kan gaan, wat hij met enige twijfel doet. 

De vrouw, Valentina, loopt nog eens met me mee langs alle deuren die mogelijk bij de sleutel zouden kunnen horen, maar hij past echt niet. Ze vertelt dat er inderdaad twee Airbnb appartementen liggen maar dat er wel vaker iets niet klopt. Voor ons is dit echter de eerste keer dat het mis lijkt te lopen. Gelukkig schijnt de zon nog en accepteren de kids de onduidelijkheid voor nu. Valentina zegt uiteindelijk:" Ik moet helaas gaan nu, ik ga roeien, maar om 21:00 uur ben ik weer thuis. Mochten jullie dan geen oplossing hebben kom dan maar bij mij slapen. Ik ben toch maar alleen...hier heb je mijn nummer..." Ik noteer voor de zekerheid het nummer van de vriendelijke Valentina nadat ze ons nog adviseerd op het terras bij Karl Johan te gaan zitten. Dat doen we dan maar, het ligt om de hoek. 

Nogmaals bel ik het nummer van Finn maar hij neemt niet op. Ik stuur meerdere berichten naar Finn maar hij reageert niet...frustrerend dit. Terwijl we vriendelijk bediend worden op het terras eten we ook maar gelijk iets om de tijd te doden. Op een gegeven moment stopt er een auto voor het terras: het is de vriendelijke chauffeur: "ik kom even kijken of het al gelukt is, ik was toch in de buurt" zegt hij...hoe vriendelijk is dit? Hoewel ik qua stad hier niet het gevoel krijg dat Tallinn me gaf, de mensen zijn wel uitermate vriendelijk hier!

Na een uur heb ik nog steeds geen contact met Finn en sta op het punt om Airbnb zelf dan maar te bellen als op dat moment Finn terug belt. Eindelijk..."I am so sorry" ...zegt hij uiterst schuld bewust...er blijkt een vergissing te zijn gemaakt in de booking. We hebben dus wel de juiste sleutel maar het verkeerde adres gekregen...Ons appartement ligt 500 meter terug de straat af. 

Gelukkig, eind goed al goed...jammer van de start van deze korte trip in Helsinki maar wat fijn om te ervaren hoe behulpzaam de Finnen zijn. En inmiddels krijg ik al iedere dag berichtjes en hartjes van Valentina die me schijnbaar als een nieuwe vriendin beschouwt. 

Finland dus...


De stad is heel anders dan Tallinn. Lang niet zo vrolijk en kleurrijk. Er staan veel hoge gebouwen die de zon blokkeren. Er zijn bijna geen terrasjes en we hebben nu al heimwee naar Tallinn (en de kids naar huis). 


We besluiten met de boot naar Suomenlinna te gaan. Een van de vele eilandjes voor de kust. Wat een heerlijke keuze bleek dat te zijn. Aanrader dus! Hoewel we ook nu weer ongelofelijk geluk hebben met het weer! Dat maakt alles nog vele malen mooier!
De kanonnen vinden de kinderen heel interessant! We slenteren over het eiland en eten heerlijke pizza's bij restaurant Walhalla! De locatie doet zijn naam zeker eer aan!


Deze submarine was helaas niet open, maar zo ook al de moeite waard om te bekijken!


Een van de vele prachtige doorkijk mogelijkheden op het eiland...


Na 2,5 week rondreizen, genieten, afschakelen en verbazen, tijd om onze Lucas weer te knuffelen! Ook dat is genieten ;)

31 juli 2020

Aanmelden

Wil je ook op de hoogte gehouden worden van de laatste blogs, schrijf je dan hieronder in.