Carriere switch

Leestijd 9 minuten

‘De dag van je loopbaan’, een dag om eens een kijkje in de keuken te nemen bij een andere organisatie, wie wil dat nou niet?

Ik mocht kiezen uit een hele lijst aan bedrijven die mee doen, maar het was voor mij direct duidelijk dat ik graag in de financiële profit organisatie mee wilde kijken. En zo kwam ik uit bij de functie van manager bankzaken bij de Rabobank.

Zoals wellicht iedereen dat heeft, had ik een bepaald beeld van deze sector, en juist daarom wilde ik eens een kijkje nemen om te ervaren of, en zo ja, wat de verschillen zijn met onze MEE bedrijfsvoering. 

Met al mijn vooroordelen op zak ben ik nieuwsgierig gestart aan de dag. Samen met 7 andere nieuwsgierige medewerkers krijgen we eerst een algemene presentatie over de Rabobank. Ik verbaas me al snel over een hele hoop zaken, maar de meest opvallende is het positieve ambassadeurschap van de drie dames en de ene heer die ons vertellen over hun carrière bij deze bijzondere bank. Waarom ik hun positieve verhaal zo bijzonder vind? Omdat zij allen tevens laten weten dat ze in een behoorlijke reorganisatie zitten waarbij ze vermoeden of zelfs al zeker weten boventallig te zullen zijn. Met opgeheven hoofd, geen slecht woord over hun werkgever. De financiële wereld verkeerd in duister weer, dat moge duidelijk zijn. Het grote kantoor is nog maar voor de helft bezet...altijd ruimte op de parkeerplaats, en nooit vechten om een bureau...maar dat zijn dan ook de enigste voordelen die ik zo snel kan bedenken. 

Mijn beeld van de financiële sector is binnen een uur volledig bijgesteld. De gouden tijden waarbij er wekelijks in een sterrenrestaurant vergaderd kon worden zijn lang vervlogen...en vaste contracten hebben geen betekenis meer. En toch is dit alles niet voelbaar in de sfeer. Een hartelijk ontvangst en optimistische presentatie over de toekomst gecombineerd met directe openheid van zaken...bijzonder om mee te maken, dit had ik al niet verwacht.

Daarna is het tijd om, na een rondleiding door het gebouw in Maastricht, kennis te maken met de manager bankzaken, Ilie Zenden. Ik word vriendelijk door hem ontvangen en nadat hij heel even trots over zijn zoontje Morris heeft verteld, is het tijd om aan de slag te gaan.
Hij neemt me letterlijk mee in zijn wereld door me mee te te laten kijken in zijn mailbox, agenda, het klantsysteem, management systeem en de ontelbare hoeveelheid aan overige digitale systemen die de Rabobank rijk is. Tussen alle zaken door stel ik hem voldoende vragen om mijn honger aan info te stillen.
Ilie blijkt zeer goed in staat om alles rustig en duidelijk uit te leggen waardoor ik alleen nog maar enthousiaster word om er nog meer van te weten. Ik wil begrijpen hoe zijn dag eruit ziet, maar ook wat hij leuk vindt aan zijn werk en waarom hij doet wat hij doet. Wat zijn drijfveren zijn. Zonder het uit te hoeven spreken is mij wel duidelijk dat hij heel graag doet wat hij doet. Ilie is een manager die met zoveel warmte en gemak over zijn werk kan vertellen, zo enthousiast is over zijn team, en ook wederom zo loyaal aan zijn werkgever, een genot om naar te luisteren. 

Ik ga mee naar zijn bila met de andere manager Joris, die op gelijkgestemde wijze zijn werk uitvoert. Heerlijk om te zien hoe vlot en concreet het overleg verloopt. En begrijp me niet verkeerd, er is evengoed ruimte voor een grap, met dank nog voor de nieuwe term Joris (die Dell ik effe)! Geen seconde heb ik het gevoel dat ik in een harde zakenwereld beland ben. Hier lijken gewoon hele empathisch maar praktisch ingestelde mensen te werken. Niets mis mee! 

Na het bila start Ilie een online vergadering met het transitie team om een evenement voor te bereiden waar ik verder niets over zal verklappen natuurlijk ;) Leuk om te zien hoe op deze wijze ook weer een stuk efficiënter gewerkt wordt, al was het omdat de batterij van je laptop op een gegeven moment bepaald dat het overleg maar eens afgelopen moet zijn.  

Tijd om weer even wat mails af te handelen die de hele dag door binnen blijven komen. In rap tempo bekijkt Ilie wat relevant is, wat nice to know en wat need to know, of waarop antwoord noodzakelijk is. Dan is het alweer tijd voor de laatste afspraak, met de gedetacheerde medewerker om over een mogelijke verlenging van zijn contract te spreken. Wederom een vlot en bijzonder gesprek. En mocht je nu denken dat in zo’n mannen wereld alleen maar over bier en voetbal gesproken wordt? Nou....ja, dat ook, maar toch ook over baby’s, de Prénatal, diëten, vuurspuwers en olifanten.

Daarna tijd om weer even nog wat mails door te nemen en de dag na te bespreken. En wat een bijzondere dag was het! Ging ik er ‘s ochtends nog vanuit dat ik in een harde wereld terecht zou komen die alleen maar om cijfertjes draait...niets blijkt minder waar. Het draait juist om de klant, en om de medewerker. Er wordt veel vertrouwen gegeven aan beide, en tegelijkertijd is Ilie er voor diegene die hem nodig heeft. Soms voor advies, soms om een doorslaggevende beslissing te nemen. Maar altijd vanuit een oprechte betrokkenheid en openheid. Bijzonder ook om te zien hoe de Rabobank er alles aan doet om frauduleuze handelingen van klanten te voorkomen, en om mee te denken (of sponsoren) in mogelijkheden waar dat kan. 

Ik zie een hele hoop overeenkomsten met onze werkzaamheden, tegen mijn verwachtingen in! Uiteraard zie ik ook verschillen, met name in werksnelheid, bedrijfscultuur en verantwoordelijkheden, mooie inzichten die ik weer mee terug kan nemen...

Dank aan de Rabobank voor de medewerking en de lekkere lunch en dank aan MEE dat ik mee mocht doen :)

Wat een prachtige dag, vol nieuwe ontmoetingen, energie, ideeën en inspiratie. Met heel veel dank aan Ilie voor je transparantie, openheid, kostbare tijd en al je wijze woorden. 

15 november 2018

Aanmelden

Wil je ook op de hoogte gehouden worden van de laatste blogs, schrijf je dan hieronder in.