Het kiwi dieet

Leestijd 11 minuten

Eten...Een heerlijke levensreddende bezigheid...Je kunt mij wel porren voor een culinair hoogstandje, of gewoon een blokje chocolade (of een hele reep)...ja eten...ik ben eraan verslaafd, heb er eigenlijk een verhouding mee...een haat-liefdes verhouding wel te verstaan...

“Hallo...mijn naam is Stephanie en ik ben eet-verslaafd!...” Ik zie het al helemaal voor me dat ik op een AE (Anonieme Eters) bijeenkomst mezelf moet voorstellen...en bedenk me vervolgens het grote dilemma waar iedereen die erg graag eet, mee te maken krijgt: als je verslaafd bent ergens aan, zou je het eigenlijk niet meer moeten doen. Gewoon cold turkey stoppen...ow hemel...Niet alleen is het natuurlijk onmogelijk om helemaal te stoppen met eten, ik betrap mezelf er ook nog eens op dat het water in mijn mond loopt bij het schrijven van het woord turkey...Zie gelijk een heerlijk geurende (weliswaar warme) krokant gebakken-vers uit de oven-goudbruine kalkoen voor me. Niet dat ik dat ooit eet, maar mijn smaakpapillen zijn weer aangewakkerd, en zo simpel gaat dat als je verslaafd bent ergens aan. 

Aangezien mijn verslaving er van jongs af aan al voor heeft gezorgd dat de weegschaal mij dagelijks confronteert met de gevolgen van mijn addictie, heb ik ook meer dan eens getracht hier verandering in te krijgen. Eigenlijk een onmogelijke missie: alsof je tegen een heroïne verslaafde zegt: “ Je hoeft niet helemaal te stoppen, alleen iets minder gebruiken per dag...en zorg dat je altijd de beste kwaliteit gebruikt!”

Een lastige opdracht dus, die begon met het tellen van calorieën en resulteerde in het uitproberen van tientallen diëten, zonder uiteindelijk blijvend resultaat. De verleiding ligt namelijk altijd op de loer...niet alleen bij de supermarkt, het tankstation, de vele ijszaken in de stad, trakterende collega’s, de restaurantjes die je lokken met heerlijke foto’s, de Makro die de geur van vers gebakken appelflappen in zijn ventilatiesysteem heeft gestopt en ga zo maar door. Probeer ik mezelf te weren van al deze afleiding door wat op het wereld wijde web te surfen, vraagt iedere website als eerste of ik akkoord ga met de cookies? Ow....godsamme...ALWEER loopt het water in mijn mond....en zo ben ik dus meer dan eens verleid door allerlei lekkers...

Uiteindelijk ben ik tot het besluit gekomen, dat diëten niet de missie zou moeten zijn. Het resultaat blijft onderaan de weegschaal namelijk toch teleurstellend. Laat ik dan maar zo gezond als mogelijk gaan leven. Zodat ik in ieder geval weet dat het gezonde kilo’s zijn die ik bij me draag :) Er schijnen immers ook gezonde vetten te bestaan?

En zo startte ooit een nieuwe opdracht. Het vinden van gezonde voeding. Laat ik dan beginnen met het schrappen van koolhydraten, want die schijnen echt ongezond te zijn. Dus over op yoghurt en fruit als ontbijt. Totdat ik lees dat melk helemaal niet goed is voor elk, en dat een mensenlijf helemaal niet bestand is tegen het verwerken van de lactose die in melkproducten zit. Het enzym lactase schijnt niet meer voldoende aanwezig te zijn in onze darmen na onze zoogtijd. Daardoor hebben steeds meer mensen last van lactose intoleranties, maar bovendien zou er volgens dr. Campbell bewijs zijn dat het gebruik van melk direct de kans op kanker verhoogt. 

Sindsdien ben ik de yoghurt gaan vervangen voor geitenyoghurt, want dat zou dan een beter alternatief zijn...Echter...de stukjes fruit die ik erin deed blijken vol met fruitsuikers te zitten...volgens de diëtiste kun je beter noten in de yoghurt doen ipv fruit, om de suiker spiegel zo min mogelijk te laten schommelen. Eet echter alleen de ongezouten en ongebrande noten (echt de minst lekkere versie dus!) want anders doet het nog geen goed. Dan lees ik echter weer een artikel waarin staat dat noten weliswaar gezond zijn, maar niet zo duurzaam...zucht....wat kan ik dan nog eten of drinken?

Dan gaan we voor een bordje groenten, want wat kan daar nou mis mee zijn? Een heerlijke sappige rode tomaat, dat schijnt toch super gezond te zijn? Ja tot ik lees dat de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden om die tomaat zo heerlijk en rood te krijgen, ook weer kankerverwekkend kunnen zijn. Sla, tomaten, komkommers en appels bevatten schijnbaar de meeste schadelijke stoffen die ook nog eens onze hormoonhuishouding aantasten. Wat kan ik dan nog eten?

Ow ja, vis! Want vis bevat die gezonde vetten waar ik er ook heel veel van hoop te hebben! Doe mij maar een makreel, tonijn of zo’n lekkere vettige paling...Lees ik vanmorgen weer op nu.nl dat er onderzoek gedaan moet worden naar de effecten van cocaïne op paling???? Cocaïneresten in het water zouden een negatief effect hebben op het libido van de paling, toch al een bedreigde diersoort. Niet voor niets dat paling nog maar schaars wordt aangeboden....

Hmmm...dan maar een pangasiusfilet op het menu...Totdat ik bij de Keuringsdienst van Waarde een aflevering zie over de oorsprong van deze schijnbaar giftige vis. Gekweekt in een van de zwaarst vervuilde rivieren: de Mekong, zouden deze visjes als met gif volgepropte filtertjes verkocht worden...

Nee dan doe mij maar een lekker stukje kipfilet...totdat ik de campagne van Wakker dier aandacht lees. Als ik dan besef hoe de plofkippen aan hun einde komen, is mijn eetlust ook ver te zoeken...

Varkensvlees? Door gebruik van groeihormonen, antibiotica plus het hoge vetgehalte ook geen alternatief...

Rundvlees? Bekend dat rood vlees en bewerkte producten het risico op dikke darmkanker verhogen... 

Soja dan maar? Dat is genetisch gemodificeerd en daarmee is het effect op lange termijn nog niet bekend...

Dan drink ik maar een kopje koffie? Zie hier 10 redenen om dat ook maar weer niet te doen!

Terug naar de bonen dan maar...cacaobonen wel te verstaan...want van chocolade word je (of in ieder geval IK) gelukkig toch?  Niet alleen dat:

  • Het is goed voor het hart en de bloedsomloop
  • Het verminderd het risico op een beroerte
  • Het is rijk aan mineralen
  • Het verminder de cholesterol
  • Het is goed voor de huid
  • Het is gezond voor de hersenen

En zo kan ik nog een lijst aan redenen vinden waarom chocolade gezond zou zijn...pure chocolade dan wel te verstaan... :)

Het is maar net wat je wilt lezen of geloven van wat de media je allemaal voorspiegelt...Ik zou net zo goed bewijzen online kunnen vinden waarom tomaten, varkensvlees en yoghurt juist wel heel erg gezond voor ons zijn, en waarom chocolade helemaal niet gezond is voor je...het is de vraag wat je zelf wilt geloven, en wie je nog kunt vertrouwen in het verkrijgen van informatie...

Mijn conclusie van dit alles? Dat ik me toch gewoon ga houden aan het binnen onze familie befaamde kiwi dieet...Gewoon vooral met maten :) genieten van alles wat lekker is...behalve kiwi’s natuurlijk :)

YOLO!

30 juni 2018

Aanmelden

Wil je ook op de hoogte gehouden worden van de laatste blogs, schrijf je dan hieronder in.